неделя, 26 май 2024 г.

Делян Добрев очерта три варианта за съставяне на кабинет

Снимка: бТВ

49-ото Народно събрание трябва да излъчи правителство за 4 години. Всеки предварително обявен, по-къс срок обрича този кабинет на пораженческо мислене и липса на решителност за вземане на непопулярни, но съществено важни решения за реформа. Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Три варианта за кабинет очерта в социалните мрежи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев рано в неделя сутрин. В първия от тях той очерта десен кабинет, в който включва ДБ, но не и партньорите им в коалицията – ПП, смята той.

„49-оо Народно събрание трябва да излъчи правителство за 4 години. Всеки предварително обявен, по-къс срок обрича този кабинет на пораженческо мислене и липса на решителност за вземане на непопулярни, но съществено важни решения за реформи“, написа Добрев.

Според него бюджетът е законът, около който се търси консенсус и мнозинство. „Днес това важи с още по-голяма сила заради финансовия погром в държавата след управлението на финансите от Асен Василев – рекорден дефицит за последните 25 години, рекорден дълг, реален риск от вдигане на данъци и/или намаляване на социални плащания“, каза бившият енергиен министър на ГЕРБ. Той е известен и с категоричните си позиции срещу ПП.

Според Добрев било имало три принципни решения. Първото е дясно правителство, което определя като „математически възможно“, тъй като би трябвало да събере 142 депутати – 69 от ГЕРБ, 36 от ДПС, 26 от ДБ и 11 от ИТН. В сметките си за този вариант той изключва коалиционните партньори на „Демократична България“  – „Продължаваме промяната“.

Вторият вариант според Добрев е ляво правителство. „ПП – 38 депутата, БСП – 23 депутата. Математически невъзможно – 61 депутата. „Възраждане“ е несистемен играч с 37 депутати, който е неприемлив и не може да участва в никое мнозинство“, посочва народният представител.

Като обобщение той посочва, че разпределението на силите е било много подобно и в предното народно събрание, ще бъде същото и в следващото НС. 5 пъти гласувахме и произведохме почти идентичен резултат, напомня той.

„Ще настъпим ли пак мотиката? Колко още избори ще проведем, докато някои политици преглътнат егото си? Дали няма да е късно за държавата?“, завършва публикацията си във фейсбук Добрев.

Миналата седмица ПП-ДБ обявиха състав на кабинет, но отказаха да го съгласуват с ГЕРБ или да коригират имената. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна преговори с останалите парламентарни сили, но показа, че още не е затворил варатата за втората по големина сила. Борисов каза още, че няма да прави коалиция с БСП и ДПС, но така практически сам си затваря вратата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html