петък, 17 май 2024 г.

Корнелия Нинова към Борисов: Ако не ти се прави правителство – връщай мандата

Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова скочи остро срещу лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, с думите: „Ако не ти се прави правителство – връщай мандата! Защо губиш време?“.

„БСП в игри с квадратчета няма да участва. Г-н Борисов си сменя мнението постоянно. Досега мълчахме, защото първия и втория водеха преговори. Сега ще говоря, след като и ние бяхме поканени. Свидетели сме на един бразилски сериал. Това, което се случва е пълен фарс“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

„Борисов първо хвърли въдичката на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и им каза да направят законодателна програма. Закони обаче няма. След това хвърли втора въдичка за състав на кабинет. Те го обявиха, а той им каза, че няма да стане. Третата въдица бе за управленската програма. „Продължаваме промяната – Демократична България“ я направиха и той им се подигра. Борисов ги провокира по всички начини, а те като по-неопитни, му се хванаха. Сега, като започнаха преговорите с другите политически сили, те казаха, нека да седнем отново да преговаряме. И това един месец. Борисов е отговорен за хаоса, който наблюдаваме. Целта е да унищожи „Продължаваме промяната – Демократична България“. Явно без БСП няма да стане. Тези игрички, които играе с „Продължаваме промяната – Демократична България“ с БСП няма да му се получат“, категорична бе тя.

„Ние разбираме сериозността на ситуацията в България вече втора година. Кризите, пред които сме изправени, могат да се решат, само ако се приеме бюджет на държавата. Нужно е работещо стабилно правителство. Ние сме 23-ма депутати, но може да дойде момент, когато от нас да зависи всичко. Решили сме да се допитаме до партията за евентуална подкрепа на експертно правителство“, разкри Нинова.

„Не можеш да ми пращаш програма на друга партия, за да се забавляваш. Ние сме сериозна партия. Парламентът не е детска градина, където това да става“, възмути се лидерът на БСП от действията на ГЕРБ.

„Ние искаме да има ред и правила и това може да стане поп следния начин: да се извадят 4-5 национални приоритета; Шенген; бюджет; законите по ПВУ. Втора стъпка – слагаме срок. На трето място – кои хора могат да го свършат, а ние стоим отзад и ги подкрепяме. Толкова е простичко“, обясни Корнелия Нинова.

„Тя призова в ГЕРБ да седнат и да си изяснят какво точно искат. След това да седнат и да дадат срокове. Едва след това ние ще попитаме партията дали можем да дадем подкрепа. Ако ГЕРБ имат сериозни намерения, лидерите трябва да се съберем и да решим дали ще има кабинет или не. Моето лично мнение е, че това правителство трябва да е съставено от експерти. Ако искаме да свършим работа за България и народа, лидерите трябва да се отдръпнем“, подчерта лидерът на БСП.

„След думите на Бойко Борисов трябва да поставяме запетайки. Този човек не знае какво иска. Едно говори – друго прави. Ако не ти се прави правителство – връщай мандата! Защо губиш време?“, пита се тя.

Нинова съобщи добра новина на гражданите, а именно, че от другата седмица започва същинската работа на парламента.

Тя коментира и обратът в казуса с опита за покушение над главния прокурор, след като стана ясно, че семейството му не е било с него в колата, когато е избухнал взрива. „Не е допустимо на местопрестъпление да присъства лице, ако не е вещо, има право да прави експертизи. Случаен експерт не може да прави огледи. Толкова е противоречива информацията и то между официални органи, че това всява съмнения, неувереност към институциите. Не е добре това, което се случва. От фактите става ясно, че случаят не е такъв, какъвто бе обявено в първия ден. Много е тежко да злоупотребяваш със семейството си и то с каквато и да е цел“, подчерта Нинова от гледна точка на факта, че тя е бивш следовател.

„Трябва да стане ясна истината, не да се правят догадки“, добави лидерът на БСП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html