неделя, 12 май 2024 г.

Властите в Сърбия призоваха хората да заключват и да съхраняват правилно оръжията си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбското министерство на вътрешните работи призова днес собствениците на оръжие да съхраняват правилно оръжието си и да го заключват, за да не попада у други лица, особено деца, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Тринадесетгодишно момче застреля вчера в училище в центъра на Белград осем ученици и охранител. Ранени са шест деца и учителка. Момчето и родителите му са задържани.

Полицията съобщи вчера, че тийнейджърът, който е посещавал стрелбища с баща си, е взел два пистолета от сейфа на родителя си.

Сърбия е залята с оръжия, останали от войните през 90-те години, но масовите стрелби все още са изключително редки – това е първата стрелба в училище в съвременната история на Сърбия, отбелязва Асошиейтед прес.

Министерството на вътрешните работи ще предприе мерки за пряк контрол по местоживеене на собствениците на оръжие, за да се установи дали съхраняват оръжието си съгласно действащата нормативна уредба за оръжията – отделно от боеприпасите и заключени в подходящи шкафове и каси, се посочва в съобщението на ведомството.

На собствениците на оръжие, за които се установи, че съхраняват оръжието си небрежно и застрашат безопасността на хората, оръжието ще бъде иззето и ще бъде внесено искане за образуване на производство за нарушение в съответствие със Закона за оръжията и боеприпаси.

Официално регистрираните оръжия в Сърбия са 766 000, обяви вчера президентът Александър Вучич. По неофициални данни обаче оръжията са дори повече, защото много от тях са нелегални, голяма част от тях са останили от войните в бивша Югославия.

Междувременно ученикът, който откри стрелбата, остава в психиатрията. Той няма навършени 14 години и по законите на страната не може да бъде съден. Медицинските прегледи пък доказаха, че стрелецът не е употребил наркотици или други психоактивни вещества.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html