сряда, 15 май 2024 г.

Финансист: Да се скъса връзката между ДОО и частните пенсионни фондове

Снимка: БГНЕС

„От 1 юли 2023 г. да се прекрати отклоняването на значителна част от задължителната осигурителна вноска към универсални и професионални пенсионни фондове, а цялата задължителна осигурителна вноска в размер на 19,8% от осигурителния доход да постъпва във Фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване“. Това предложи в ефира на БНР финансистът Любомир Христов, бивш главен икономист и член на УС на БНБ.

„Вече се доказа, че пенсионните дружества не са в състояние да осигурят допълнителни пенсии, а напротив – намаляват пенсионния доход на осигурените в универсални пенсионни фондове“, подчерта още Христов. Според него обществото няма нужда от този пенсионен стълб. „От него печелят акционерите и управляващите пенсионните дружества. „Трябва да се скъса пъпната връв между частните пенсионни фондове и ДОО. Цялата задължителна осигурителна вноска – във Фонд „Пенсии“ на НОИ, а който иска допълнителна пенсия – се осигурява срещу допълнителна вноска“, категоричен бе финансистът.

„Съкращаването на бюджетния дефицит, до което това ще доведе, е страничен ефект от основно 2 цели, които биха се постигнали с такава мярка. Първата цел е да се признае и да се коригира провала на допълнителното задължително пенсионно осигуряване в универсални и професионални пенсионни фондове. Вече 20 години работи и доказано се провали това допълнително задължително пенсионно осигуряване. Второ – дългосрочно стабилизиране на бюджета на ДОО и държавния бюджет“, смята той. Според финансиста мярката би съкратила 2,1 млрд. лв. годишно. По думите му тази сума ще расте успоредно с нарастването на средния осигурителен доход за страната.

„Бюджет с 6,4% дефицит трябва да бъде избегнат. Този дефицит трябва да бъде намален. Повечето предложения за такова намаляване обаче имат еднократен ефект. Само след 6 месеца се изправяме пред въпроса за обсъждане и приемане на бюджет за следващата 2024 година“, напомни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html