понеделник, 6 май 2024 г.

На най-голямата борса в света житото се търгува най-евтино от 25 месеца

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

В сряда пшеницата на Чикагската стокова борса поевтинява за трета поредна сесия на търговия до най-ниски нива от 25 месеца насам, тъй като неотдавнашният дъжд в районите за отглеждане на зимна пшеница в САЩ и благоприятното време за други водещи доставчици от северното полукълбо засилиха очакванията за изобилни доставки от новата реколта, съобщава Ройтерс.

Царевицата и соята също поевтиняват, тъй като бързо напредващите засаждания в САЩ натежа върху цените. „В допълнение към позитивната метеорологична ситуация за северното полукълбо, преговорите за сделката с посредничеството на ООН, която позволява безопасен черноморски износ на украинско зърно, са насрочени за сряда (5-и май). Очаква се да присъстват всички участващи в преговорите страни“, се казва в доклад на фирмата за изследване на стоки Hightower.

Информацията потвърди и турският министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви в сряда пред репортери, че тристранните преговори между Турция, Русия и Украйна, свързани с удължаването на споразумението за зърно, ще се проведат през първата седмица на май. Акар отбеляза, че се очаква заместник-министрите на отбраната на трите страни да се срещнат на 5-и май в Истанбул. „Надяваме се, че споразумението за зърното ще продължи без никакви затруднения“, посочи той.

Настоящото споразумение изтича на 18-и май. Руски официални представители заявиха по-рано, че половината от споразумението не работи, обвинявайки Запада в несправедливо разпределение на износа.

В началото на днешната търговия фючърсите на пшеницата поевтиняват към 5,59 долара за бушел (около 218,6 долара за тон), достигайки най-ниски ценови нива от март 2021 г.

Площта за засаждане в САЩ нарасна с 9% през отминалата зима до най-високото си ниво от осем години, докато последните дъждове в равнините облекчиха опасенията за суша. В допълнение, слабото експортно търсене принуди фермерите да намалят оферираните цени. В същото време се очаква реколтата от най-големия износител – Русия да достигне 78 млн. тона през 2023 г., което е под рекорда от миналата година, но високо според историческите стандарти. Доставките от там се очаква да останат стабилни, тъй като тримесечните резултати от ключовите производители на зърно в страната подчертаха слабото вътрешно търсене.

В същото време износът на мека пшеница от Европейския съюз през сезон 2022/23, който започна през миналия юли, достигна 25,67 млн. тона до 30-ти април тази година, което е с 9% повече в сравнение с 23,46 млн. година по-рано, показват данни, публикувани от Европейската комисия.

Износът на зърно от Украйна обаче може да спадне до около 26 млн. тона през сезон 2023/24, тъй като реколтата е намаляла до голяма степен поради руската военна инвазия, посочи за Ройтерс високопоставен служител на украинското аграрно министерство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html