вторник, 7 май 2024 г.

1,3 млрд. евро инвестира Испания за професионално обучение

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

1,3 млрд. евро ще инвестира Испания за професионално обучение. Очаква се днес испанското правителство да одобри мярката. Поредната инициатива на кабинета начело със социалиста Педро Санчес се свързва с предстоящите регионални избори в края на май, съобщава БНР.

Мащабната инвестиция беше обявена от премиера Педро Санчес на предизборен митинг в края на миналата седмица. Тя предвижда разкриването на още 45 000 места за двуезично професионално обучение, 824 нови центъра за придобиване на дигитални умения и повече от 1500 групи за приложна технология и предприемачество. Според управляващите това е увеличение с 50 процента на сега съществуващите възможности за професионално обучение.

„Ние създаваме повече и по-добри работни места и най-добрият начин е да заложим на качествено професионално обучение, както правят в най-напредналите държави в Европа“, заяви Санчес на предизборен митинг в Памплона, Навара. Той допълни, че основна цел е намаляване на нивата на безработицата сред младите и подчерта, че към отпускането на новите средства се прибавят над 6 и половина милиарда, които правителството вече е инвестирало.

Лявото правителство в Испания предприе редица социални инициативи преди местните избори на 28 май. Проучванията обаче сочат, че социалистите ще изгубят абсолютното мнозинство в регионите, в които управляват. Консервативната Народна партия ще запази местната власт в Мадрид. В края на годината в Испания предстои и парламентарен вот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html