вторник, 7 май 2024 г.

За почти 1,7 млн. евро ни осъдиха в Страсбург заради мораториума за царските гори

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

По дело, заведено от семейството на Сакскобургготски, заради налагането на мораториум върху използването на горски земи Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) присъди първоначално обезщетение от почти 1,7 млн. евро. В съобщението на съда се пояснява, че делото е по наложените ограничения за прехвърляне и търговска употреба на собственост, наложени през 2009 година.

През септември 2021 г. ЕСПЧ определи действията на българските власти като повод за понесена несъразмерна тежест от жалбоподателите. В днешното решение единодушно е присъдено обезщетение от 1 635 875 евро за имуществени вреди и 184 евро за разходи и разноски, които ще зависят от съдебно дело, разглеждано от българския съд.

През декември 2009 г. парламентът отне правото на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза да се разпореждат със земи и имоти, върнати или дадени им като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III. То беше подкрепено със 106 гласа „за“, двама „против“ и 13 „въздържал се“. ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и независимите депутати от РЗС тогава подкрепиха решението, а опозицията се разцепи. Девет депутати от БСП гласуваха „въздържал се“, останалите „против“. Трима народни представители от ДПС подкрепиха искането на мнозинството, двама бяха „против“, четирима се въздържаха.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html