четвъртък, 9 май 2024 г.

Висшия съдебен съвет осъжда посегателството срещу българската държава в лицето на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Висшия съдебен съвет остро осъжда жестокото посегателство срещу българската държава в лицето на главния прокурор на България Иван Гешев, неговото семейство и служителите от Националната служба за сигурност при изпълнение на професионалните им задължения. Това се посочва в декларация на Прокурорската колегия на ВСС.

От Прокурорската колегия оценяват случилото се вчера като „терористичен атентат, без аналог в най-новата ни история, и като знак за задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за овладяване на държавните институции. Това е поредна атака от ескалиращия екстремизъм срещу българската прокуратура, насочена срещу нейните успехи в борбата с престъпността и безспорния ѝ принос по международни разследвания“.

Атентатът срещу главния прокурор подронва независимостта на съдебната власт и е срещу българските прокурори и следователи, срещу европейските ценности и устоите на демокрацията и принципите на правовата държава, се допълва в декларацията. Според колегията случилото се е стремеж за дестабилизиране на институцията, която ежедневно работи в защита на правата и интересите на гражданите и изразяват опасенията си, че се цели всяване на смут и несигурност в държавата, недоверие в нейната сигурност и стабилност и сриване на доверието в прокуратурата.

От Прокурорската колегия изразяват безпокойство, че станалото ще дискредитира България и ще получи крайно негативен международен отзвук и призовават народните представители и всички български политици „да осъдят като чужд на българското общество и се противопоставят на подобен екстремизъм“.

Декларацията ще бъде изпратена до президента и до премиера, до председателя на Народното събрание, до представителството на Европейската комисия, до посолствата на държавите – членки на ЕС, до посолството на САЩ, до посолството на Великобритания, до Европейския парламент, до Съвета на Европа, до Венецианската комисия, до Консултативния съвет на европейските прокурори, до Международната асоциация на прокурорите, до Европейската мрежа на съдебните съвети, до комисията „ГРЕКО“ и до Европейския главен прокурор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html