вторник, 7 май 2024 г.

Още двама българи се прибраха от Судан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още двама българи бяха евакуирани от Судан и пристигнаха късно през нощта на летище София.

Единият от тях беше нападнат от въоръжена група в Судан, но за щастие не е пострадал.

Минути след полунощ с полет от Кипър двамата българи кацнаха на родна земя.“Тук всичко е наред. Цял живот разделям времето си между Судан и Бъглария. Баща ми е от Судан, майка ми е българка“, разказа Ясир Махмуд за Нова телевизия.

Причината дълго време Ясир да не иска да напусне Судан е, че се грижи за своите близки в страната. Евакуацията обаче била неизбежна, след като става жертва на нападение.
При атаката пострадали няма. Ясир се е погрижил всичките му близки вече да са извън Судан.
Заедно с него в София пристигна и лекарят Насрадин Мансурж. „Ситуацията е много критична, ужасна. Навсякъде в кварталите. Няма болници, хората умират. Няма кой да им помогне“. твърди Насрадин Мохамед Мансурж Юсеф. И допълни, че се опасява, че конфликтът може да ескалира още повече.

По данни на външното ни министерство от Судан са евакуирани 39 българи. 9 от тях вече са в България. „Към момента нямаме заявка за нови българи, които искат да се евакуират. Поддържаме връзка с още двама, но не сме сигурни дали те ще решат да се върнат“, подчерта Таня Димитрова, директор на Дирекция „Ситуационен център“ към МВнР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html