вторник, 7 май 2024 г.

Новият шеф на парламента Росен Желязков пее в дует с Есил Дюран

С Есил Дюран са семейни приятели

Новият шеф на парламента Росен Желязков, който ще заема поста три месеца, крие любопитно минало, пише „Галерия“. Юристът израства в центъра на столицата и е близък приятел още от дете с мъжа на Есил Дюран – композитора Борис Павлов. Точно Бобо го пали по китарата в шести клас, когато му показва няколко рифа на „Пърпъл“. Това се оказва достатъчно и рокът влиза завинаги в кръвта на Желязков и двамата с Бобо свирят по клубове до ден днешен.

Росен влиза в испанската паралелка на Френската гимназия по примера на Борис и прави там първата си група. Директорът се радва, че училището ще има състав и дава помещение на последния етаж, в което има някакви инструменти. Росен и компанията носят и свои, започват да изнасят импровизирани концерти, правят купони. Идилията свършва след участие на групата в легендарната тогава дискотека „Цецо Спасов“, намираща се точно срещу сегашната мека на чалгата „Клуб 33“. Някой ги чува и докладва където трябва.Извикаха ни от Комсомола, от районния комитет. Казаха да си донесем инструментите. Ние се възгордяхме, че са ни оценили и ще ни поканят за участия. Седят зад една маса със зелено сукно трима души. Казаха ни да свирим това, което сме забили в „Цецо Спасов“. Ние с невиждан ентусиазъм се хвърлихме – „Breaking the law“ на „Judas Priest“. Спряха ни след 15 секунди с въпроса: „Какво е това!“. Изпратиха ни, а на другия ден останахме и без помещение, и без инструменти. Но всъщност стана като напалм в огъня – още повече разпалиха желанието ни“, признава новият парламентарен шеф. Казармата охлажда временно ентусиазма на Желязков. После влиза в Юридическия факултет на СУ и, разбира, че правото ще е неговото призвание. За капак момчетата от групата му заминават да свирят по корабите в Норвегия, доста популярно занимание за родните музиканти в онези години. Сред тях е и верният му приятел Борис. Там Бобо първоначално свири с Рени, станала в последствие звезда в попфолка. После певица на кораба става Есил Дюран. Двамата с Борис се влюбват, сключват брак, ражда им се дете. Есил става известна покрай попфолка, но всъщност е завършила поп и джаз пеене.

Борис се завръща от корабите и двамата с Росен отново започват да „дрънкат“ и композират в свободното време. Записват и песента с Есил „Бавно“, в която Желязков припява, освен че свири на китарата. Парчето не претендира за популярност, но медиите го вадят покрай избирането на юриста за транспортен министър в последния кабинет „Борисов“.

Росен трябва да е доволен, че не е последвал приятелите си на корабите, защото прави отлична кариера в администрацията. След като завършва магистратурата си по право в СУ „Св. Климент Охридски“, става юрисконсулт на община „Средец“ в столицата. Между 1995 и 1998 г. е адвокат по търговско право, а след това става зам.-кмет на столичния район „Лозенец“. През 2003 г. Стефан Софиянски, който по това време е кмет на София, дава път в политиката на още един кадър. Точно той издига Желязков до главен секретар на Столичната община.

Рокаджията остава на поста и при кметуването на Бойко Борисов до 2009 г., който явно оценява качествата му. И след като става премиер, издига юриста за главен секретар на Министерския съвет. В тази роля Желязков е замесен в аферата с бюлетините в Костинброд, преди вота през 2013 г., когато Мая Манолова, подпомогната от телевизията на Цветан Василев, вдига олелия за готвен фалшифициран вот. Юристът е разследван, но след връщането на Борисов на власт набързо оправдан.

Тогава Борисов го прави съветник за развитието на електронното управление, а по-късно и първи председател на Държавна агенция „Електронно управление“. През 2018 г. обаче на Желязков му се налага на пожар да поеме поста на министър на транспорта от подалия оставка Ивайло Московски. Това му струва пореден публичен скандал. Медии, близки до партньорите на ГЕРБ във властта – ДПС и НФСБ, обвиняват Желязков, че е бил лансиран за високия пост като любовник на Румяна Бъчварова. Дамата е дългогодишен началник на кабинета на Борисов, после вицепремиер и за малко МВР шеф, сега посланик в Израел. Очевидно хората на Доган и на Валери Симеонов са бесни, че в последния момент е отменено назначението на Александър Манолев за транспортен министър. Вадят общи снимки на Желязков и Бъчварова на мач на Григор Димитров в София. Заклеймени са „чалга изявите“ на новия министър с Рени и Есил, макар музиката на клипа да е всичко друго, но не е попфолк.

Росен Желязков категорично отрича да има връзка с Бъчварова. И съзира окалване заради назначението му като министър. Бойко Борисов не се впечатлява и гласува доверие на юриста, който остава на поста до края на мандата през 2021 година.

Иначе за семейството на новия шеф на парламента се знае малко. Той повдига завесата, че има дъщеря, която е женена за грък. Росен и Борис дори забиват парче на сватбата, която младата двойка вдига на гръцкия остров Корфу.

Със сигурност Желязков ще има в този парламент много малко време за музика. От първия ден на високия пост трябва да се раздели с любимия мотор „Харлей Дейвидсън“, с който често идва до парламента. Рокаджията ще влезе в джиповете на НСО, дали за месец-два, дали за година или повече, трудно е да се прогнозира. И поне за малко ще трябва да отложи мечтата за повече песни с Борис Павлов  и изяви по музикалните клубове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html