събота, 27 април 2024 г.

Роди ме, мамо, с късмет – направи ме кмет

Евелина Гечева за в. „Галерия“

Доста издайнически знаци идват откъм току-що избрания парламент – на никого не му се работи, на всички им е в главата някакъв следващ ход, а днешният проблем сам да си се решава. Самите политици не отричат, че са им много по-важни местните избори наесен, отколкото поредните парламентарни.

И имат основание – с честата смяна на парламентите вече свикнахме и това ще е така, докато не се повиши политическата култура на населението така, щото да избира компетентни и честни, а не корумпирани управници. Нещо, за което към момента изгледи няма.

Но виж, местната власт е друго нещо. Мандатите там са стабилни, паричните потоци не са за пренебрегване и ако партиите разпределят помежду си някакви порции, общините са сред най-големите. Разбира се, става дума най-вече за градове като Пловдив, Варна, Бургас и още няколко. Апетитите към тях са огромни, защото от местната власт зависят твърде много от нещата, касаещи бизнеса.

Вече видяхме как подходиха ръководствата на големите партии към тези градове – за парламентарния вот истинските битки бяха изнесени там, а не в столицата. Това доказва колко важни са регионите за всяка политическа сила. На първо място, ако имаш свои представители в местната власт, си вече национално представена партия, а не само софийска. В последните години видяхме колко трудно се удава това на новосъздадените политически субекти.

Наред с това твоите общински съветници могат да послужат и като пълномощници на партията в съответното място. Преди години, когато на политическата сцена бяха само неколцина сериозни играчи, имаше такава практика. Но в последно време някак не се усеща областният или общинският водач на партията Х да се издигне за някаква локална шефска позиция. Ако има такива случаи, те са по-скоро изключение.

Залага се на някакви широки коалиции, които пък издигат някакви уж надпартийни и експертни кандидатури. В крайна сметка отговорността се размива, а виновни по правило няма. Така се случва в по-малките населени места, където кметовете изкарват по няколко мандата и преминават предизборните си кампании ту под партиен флаг, ту в независим формат.

Всъщност липсата на редовно правителство е добре дошла за партиите. Неслучайно гледат към местните избори – всеки кмет е по-важен от който и да е депутат.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html