вторник, 30 април 2024 г.

Нова американска банка на път да фалира

Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) на САЩ се готви скоро да постави First Republic Bank под синдик, заяви лице, запознато с въпроса, изпращайки акциите на кредитора с близо 50% надолу в разширена търговия, съобщава Reuters, цитиран от агенция Фокус.

Банковият регулатор на САЩ е взел решение, че позицията на регионалният кредитор се е влошила и няма повече време за спасяване чрез частния сектор, заяви източникът медията, пожелал анонимност, тъй като въпросът е поверителен.

Големи банки, включително JPMorgan Chase & Co и PNC Financial Services Group, се борят да купят First Republic след изземването й от правителството, което може да се случи още тази седмица, съобщи Wall Street Journal.

PNC, JPMorgan и First Republic отказаха да коментират доклада, докато FDIC не отговори на искането за коментар, от страна на Reuters.

Ако базираният в Сан Франциско кредитор попадне под синдик, това ще бъде третата американска банка, която ще фалира от март насам.

First Republic съобщи тази седмица, че депозитите й са се свили с повече от 100 милиарда долара през първото тримесечие.

Акциите на банката затвориха с 43%, влошавайки катастрофата на акциите, която изтри 75% от стойността й тази седмица. Акциите загубиха повече от половината от стойността си в петък и достигнаха рекордно ниско ниво от 2,99 (5.33 лева).

При най-ниската си стойност банката има пазарна капитализация от близо 557 милиона долара, далеч от пиковата си оценка от над 40 милиарда долара през ноември 2021 г.

Акциите на някои други регионални банки също се понижиха, като PacWest Bancorp се понижи с 2% след камбаната, докато Western Alliance беше надолу с 0,7%.

FDIC, Министерството на финансите и Федералният резерв бяха сред правителствените органи, които организираха срещи с финансови компании за спасителен пояс за банката.

Новината за предстоящия ход за поставяне на синдик идва в същия ден, когато Федералният резерв и FDIC подробно описват пропуските си в надзора, преди натрупването на депозити да причини колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html