четвъртък, 2 май 2024 г.

Милиони хора може да умрат от глад в Судан

Сблъсъците между суданската армия и паравоенните части навлязоха днес в третата си седмица с продължаване на въздушните удари в Хартум, нарушавайки примирието, докато няколко хиляди бяха евакуирани от страната.

Сблъсъците в Судан избухнаха на 15 април между суданската армия и паравоенни части, водени от двама враждуващи генерали.

Страната е потънала в хаос след избухването на кървава борба за власт между началника на армията Абдел Фатах ал Бурхан и неговия съперник Мохамед Хамдан Дагл начело на паравоенните Сили за бърза поддръжка.

По официални данни най-малко 512 души са загинали, а 4193 са били ранени в боевете. Няколко десетки хиляди суданци са избягали в съседни страни: Египет, Етиопия, Чад и Южен Судан, докато чужди държави евакуират своите граждани.

И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието, постигнато с международно посредничество. Примирието изтече.

Около 70 процента от болниците в райони близо до конфликта не функционират и много от тях са били бомбардирани, каза съюзът на суданските лекари.

Двамата генерали си размениха обвинения в петък. Бурхан каза, че паравоенната формация иска да унищожи Судан, твърдейки, че идват „наемници“ от Чад, Централноафриканската република и Нигер, а Дагло от своя страна каза, че Бурхан е „предател“ и че не заслужава доверието на гражданите.

Заедно те участваха в отстраняването и свалянето на президента Омар ал Башир и споделят властта след преврата през 2021 г. По-късно обаче между тях възникнаха разногласия. Най-голямото несъгласие е влизането на паравоенно формирование в редовната армия, което предизвика избухването на конфликта.

Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси около 75 000 души са били разселени поради особено жестоки боеве във вече нестабилния регион Дарфур.

Евакуацията продължи, така че днес кораб с около 1900 евакуирани от различни националности пристигна в саудитското пристанище Джеда.

Около 4879 граждани на Саудитска Арабия и 96 други държави бяха евакуирани през Саудитска Арабия.

Световната продоволствена програма на ООН е изчислила, че милиони хора могат да бъдат изправени пред гладна смърт в Судан, една от най-бедните страни в света, където една трета от 45-те милиона души вече са имали нужда от хранителна помощ преди конфликта.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html