вторник, 7 май 2024 г.

Проф. Пламен Киров: В Европа няма случай най-голямата група в парламента да се откаже в полза на втората

проф. Пламен Киров, кадър бТВ

„Случвало се е да се водят преговори (за съставяне на кабинет), но такива преговори – не. Ние сме уникална държава, защото в редки случаи за формиране на правителство на парламентарното малцинство, то винаги то е от най-голямата сила в парламента. Най-голямата сила в парламента получава подкрепа от по-малките партии. Най-голямата група да се откаже от своя мандат и да подкрепи втората – такова правителство на парламентарното малцинство в Европа не се е случвало”, заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров пред Нова телевизия.

Той обясни, че преговарящите страни са се разбрали за имената на няколко десетки закона, но няма договорено съдържание на тези закони. „Не е ясно дали става въпрос за закони, внесени от служебния кабинет, които ще бъдат подкрепени от бъдещото мнозинство или участниците в тази квазикоалиция ще внасят по съответните заглавия, за които са се разбрали”, каза проф. Киров.

Той запита: „Коя е програмата на правителството – засега програма няма изработена, преговаря се по съответни сектори”.

Според него президентът Румен Радев забави процедурата по връчване на първия мандат за съставяне на кабинет, за да даде възможност на служебното правителство да има бюджет за 2023 г. „Той дължи няколко отговори на обществото – той каза, че ако има повече министри като Кирил Петков, България ще стане друга. И тя стана друга – тя е сгромолясваща се държава. В същия момент някои политици бяха наречени „шарлатани”, а тези „шарлатани” се опитват да формират правителство. За мен най-добре е излъчване на програмно правителство като стари лица не влизат в това програмно правителство. Изхабени политици не трябва да влизат в това правителство”, обясни проф. Киров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html