сряда, 8 май 2024 г.

Борисов в тайни преговори за коалиция

Росен Димитров за в. „Галерия“

Поне два са вариантите за редовен кабинет, които се завъртяха в кулоарите на парламента. Вероятността някой от тях да се случи е 50 процента, като това беше потвърдено индиректно от думите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Какви са възможните сценарии?

Първият е, Борисов се прегръща с ДПС, Нинова и Слави.Този вариант се обсъжда все по-често в коридорите на властта. Със сигурност има подобни преговори, чули сме за тях, но се водят неофициално и извън парламента, призна за „Галерия“ депутат от БСП. От една страна, Нинова знае, че електоратът й няма да бъде щастлив от брак с Бойко Борисов. От друга страна, партията бавно и сигурно пада надолу и само участие във властта може за мотивира „червените“ активисти да се посъбудят. Преценката е сложна и отива към еднолично решение на Нинова, която е в последната година на мандата си. Иначе мнението на червените депутати е ясно, макар и неофициално – в никакъв случай не им се ходи на избори. Какво и да обяви Нинова, то ще бъде потвърдено от национално допитване сред партийните членове.

Позицията на ДПС е ясна, там отлично работят с ГЕРБ през годините и дори се обидиха, че не получиха от Борисов покана за преговори наравно с ПП-ДБ. Хората на Доган знаково гласуваха срещу кандидатурата на Росен Желязков за парламентарен шеф. Посланието беше ясно – не може за получаваш, без да поискаш. Слави също би дал подкрепата си за подобен кабинет, макар че и първите три партии събират необходимото мнозинство. Но четворна коалиция би изглеждала по-внушителна, опакована като кабинет на националното спасение или подобна формулировка. Тошко Йорданов побърза да обяви, че ИТН ще е опозиция на ГЕРБ и ПП-ДБ в новия парламент. Неслучайно обаче Слави направи рязък завой в поредната си фейсбук изява. „Най-важният въпрос е какво да правим от тук нататък. България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция“, написа лидерът на ИТН във Фейсбук. 

Депутати от ПП-ДБ отдавна се усъмниха, че всъщност Слави изпълнява чужди поръчки на тези избори, като за целта задкулисието му преляло гласове, отишли на предния вот при Стефан Янев. Тоест ще изпълни точно това, което му наредят хората зад кадър. А знае се, че в кръга на Слави, познат като „Делта Хил“, доминират хора на ГЕРБ и на ДПС. Например, депутатът Гроздан Караджов, бивш регионален министър, минава за човек на „пътищарите“, както са известни едрите играчи в строителния бранш. 

Правителство с втория мандат до европейските избори догодина.Това е другият коментиран вариант. Чу се за неофициални срещи на Асен Василев и Христо Иванов с Бойко Борисов. Той обаче също почти сигурно минава през подкрепата на ГЕРБ. Разбира се, от формацията на Борисов за нищо на света не биха подкрепили откровено политически кабинет на Кирил Петков и Асен Василев. Сценарият тук отново минава през търсенето на експертни лица, които да преведат България през кризата. Преговорите за всяко министерско кресло при този вариант биха били чудовищни. Основните противници на този план обаче са хардлайнерите вътре в ГЕРБ, като Делян Добрев например. Те трудно биха пуснали правителство с втория мандат, ако преди това Борисовата партия не успее с първия. 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html