вторник, 7 май 2024 г.

Теодора Генчовска: Страната ни се стреми към повишаване на сигурността в Черно море

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска заяви, че страната ни се стреми към повишаване на сигурността в Черно море със силен ангажимент към Алианса. Това каза тя по време на Второто издание на Черноморския форум, който се провежда в София в периода 24-26 април.

Колективната отбрана е гарант за възпиране и предотвратяване на конфликти в региона. Развитието на процесите в Черноморския регион е ключово за развитието на евроатлантическата зона. Винаги сме вярвали, че сигурността на Черно море е възможна с колективните усилия на НАТО и на ЕС и с целенасочено допринасяне към тези усилия, допълни тя.

Сигурността в Черноморския регион е от изключителна важност за глобалната сигурност, регионът е мястото, което наричаме място на замразените конфликти, започнати от Русия, каза командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч. Регионът е център на различни бизнеси  и търговски сделки, а освен това е и Източен фланг на територията на съюза на НАТО. По думите му целта на форума е възстановяване на сигурността в региона и засилване на сътрудничеството. Според него Черноморският регион ще остане място за конкуренция не между партньорите и съюзниците в НАТО, а в конкуренция с Русия.

Събитието се провежда под егидата на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а организатори са командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч.

Основната тема на форума е „Морската сигурност в Черно море в епоха на конфликт“. В него участват представители на Военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html