вторник, 7 май 2024 г.

Камарата на архитектите иска общи наредби за преместваемите обекти

Снимка: WIKIMAPIA.ORG

Създаване на национални наредби на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за преместваемите обекти, както и за зелената система е една от нормативните инициативи на Камарата на архитектите в България (КАБ). Те бяха представени от Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на кръгла маса на тема „Проблемите на законодателството в архитектурно-строителния сектор и облекчаване на инвестиционния процес“, съобщи БТА.

Целта на тези национални наредби е да заменят стотиците общински, които са с противоречиви норми, които утежняват административните процедури и създават корупционна среда, посочи Борисов.

От КАБ предлагат също и нов регламент относно обявените за противоконституционни текстове в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които общините прехвърлят задълженията си върху гражданите и инвеститорите, като ги принуждават да осигуряват необходимата публична инфраструктура около обектите си, като същевременно общините не изпълняват задълженията си за отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците.

Предлага се също и отмяна на Закона за устройството и застрояването на Столичната община и изменение и допълнение на ЗУТ с текстове за специфичните изисквания на територията на Столична община.

КАБ настоява и за регламентиране на водещата роля на главния проектант, който да носи пълната отговорност за качеството, законосъобразността и изпълнението на инвестиционните проекти, а ясното дефиниране на правата и отговорностите ще му позволи да отстоява независима професионална позиция в защита на публичния интерес, каза Борисов.

Друго предложение на КАБ е свързано с въвеждането на две основни фази в инвестиционното проектиране: инвестиционен проект за разрешаване на строителството (с разрешителен режим и облекчена процедура, обем и съдържание) и инвестиционен проект за изпълнение на строителството (с регистрационен режим и пълен обем и съдържание на проекта). От Камарата предлагат оценката за съответствие (преди одобряване на проектите) да се извършва от проектантския колектив (и от независим консултант при проекти по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Въвеждането в експлоатация се предлага да става с доклад на главния проектант с изключение на строежите по ЗОП, като по свое желание възложителят може да възлага оценката за съответствие и въвеждането в експлоатация на независим консултант.

От Камарата предлагат да се определи срок – не по-дълъг от месец, за съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство, министерството на културата, както и с други институции чрез законодателни промени за ускорена дигитализация на сектора и създаване на единен публичен регистър.

От КАБ настояват и за ясно дефиниране и оптимизиране на дейностите на главния архитект и на Експертните съвети по устройство на територията, както и за промени в ЗОП с акцент върху конкурсното начало и нов регламент за прилагането на процедурите по инженеринг.

Камарата предлага също и промени в няколко подзаконови нормативни актове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html