вторник, 7 май 2024 г.

Иван Демерджиев: Взаимодействието с Турция по отношение на мигрантския натиск дава резултати

Снимка: БГНЕС

По думите на вътрешния министър в служебния кабинет Иван Демерджиев взаимодействието с Турция по отношение на мигрантския натиск дава резултати.

Към днешната дата, макар опитите за преминаване на мигранти да нарастват с над 40% спрямо миналата година, допуснатите мигранти на територията на нашата страна са по-малко с над 60%, по последни данни. Очевидно взаимодействието с Турция дава резултати, ние ще продължаваме да го задълбочаваме. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев на брифинг, преди да отпътува със самолет „Спартан“ на българските ВВС, с който ще бъдат транспортирани 3,5 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция.

Помощта включва палатки, 1000 спални комплекта, 2000 одеяла, електрически генератори. Министърът заяви, че очаква да има и още пратки с помощ от България, при нужда.

Министърът на вътрешните работи Демерджиев ще присъства на церемония в президентския дворец в Анкара, на която президентът Реджеп Тайип Ердоган ще награди представители на чуждестранните екипи, участвали в спасителните операции след унищожителните земетресения на 6 февруари.

„Бяхме поканени официално от Турция да излъчим представител, който да бъде награден от президента Ердоган по повод на спасителната мисия, в която България участва с най-голям брой жива сила и помощи. По този повод решихме да съберем и доставим още една пратка от помощи“, заяви министър Демерджиев. Той посочи, че награден ще бъде главен инспектор Петър Петров, началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ в РДПБЗН – Пловдив, който символично ще представлява всички български сили.

По думите му комуникацията с Турция в момента е на изключително добро ниво, може би на най-доброто през последните години. „Във всеки аспект тече тази комуникация, много е тясна и е на всяко ниво в държавата, като се започне от президентите, мине се през всеки един от колегите министри и се стигне до професионално ниво“, добави Демерджиев.

След церемонията Демерджиев ще има и двустранни срещи в турската столица. Той посочи, че основен акцент в разговорите ще бъде справяне с мигрантския поток към България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html