вторник, 7 май 2024 г.

Илияна Йотова разговаря със заместник върховния комисар на ООН за бежанците Кели Клементс

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Илияна Йотова разговаря със заместник върховния комисар на ООН за бежанците Кели Клементс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Сред основните теми на разговора бяха нестихващите бежански и миграционни вълни, породени от военни конфликти, бедност и климатични промени. Кели Клементс подчерта бързата и адекватна реакция на българската държава и българските граждани при приемането на бежанците от Украйна.

Вицепрезидентът и заместник върховният комисар на ООН за бежанците отбелязаха значението на интеграционните процеси, особено по отношение на жените и децата, включително и непридружените деца. „Освен че трябва да интегрираме, ние трябва да гарантираме сигурността в приемащата страна, за да не се създават в хората страхове и дискриминационни настроения“, посочи Илияна Йотова, като подчерта ключовата роля на неправителствения сектор при интеграцията.

Вицепрезидентът отбеляза необходимостта от цялостен преглед и реформа на съществуващото европейско, а и световно законодателство в сферата на убежищата и миграцията. „Вместо адекватно законодателство, започнахме да изграждаме стена след стена“, посочи Йотова. Пред заместник върховния комисар на ООН за бежанците вицепрезидентът изтъкна усилията на българските власти за предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на хора.

Клементс изтъкна доброто партньорство между Върховния комисариат за бежанците на Организацията на обединените нации (ВКБООН) и България. Тази година се навършват 30 години от присъствието на организацията в нашата страна.

При посещението си у нас Кели Клементс разговаря със служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и със служебния министър на външните работи Николай Милков.

Вътрешният министър запозна заместник върховния комисар с предприетите от държавата действия по процеса за приемане на украински бежанци – осигуряване на места за настаняване, предоставяне на временна закрила и други аспекти.

Министърът на външните работи Николай Милков изтъкна, че българското правителство е предприело редица мерки, за да се справи с предизвикателствата, свързани с украинските бежанци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html