вторник, 7 май 2024 г.

Успешен зимен сезон отчитат големите планински курорти у нас

Снимка: БГНЕС

Успешен зимен сезон отчитат големите планински курорти у нас, съобщава БНР. Най-голямото затруднение и предизвикателство през зимата представителите на курортите определят малкото количество сняг в началото на сезона и периодите на анулиране на резервациите. Близо 2 милиона туристи са избрали страната ни за зимната си ваканция и сезонът е най-силният в рамките на последните четири сезона, показват данните на министерството на туризма. Увеличението спрямо миналата година е 24 на сто, а спрямо предпандемичната 2019 г. – с 9%.

Малин Бистрин от Сдружението на туристическия бизнес в Банско изрази скептицизъм относно размера на приходите: „Защото със скъпите стоки, които купуваме, скъпите енергоносители, въпреки помощта на държавата, все пак се отрази, но остава споменът от един добър сезон“. Силно присъствие от Израел отчитат от Банско, а също много туристи е имало от Румъния Великобритания и България.

Увеличение на туристите има и в Пампорово. Най-много там са били българите, а също така и ирландците, англичаните. Осезаем ръст има на гостите от Молдова, Северна Македония и Сърбия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html