вторник, 7 май 2024 г.

Иван Демерджиев: Парламентът да си свърши работата за Шенген

Снимка: БГНЕС

„Можем да влезем в Шенген и със служебно, и с редовно правителство, стига парламентът да си свърши работата. Това, което се искаше от нас като институция, от МВР, отдавна е свършено“. Това каза в ефира на БНР относно шансовете ни да бъдем приети в зоната свободно движение в ЕС служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Натискът на българо-турската граница се е увеличил с близо 50 процента от началото на годината, но болшинството от опитите за нелегално преминаване са осуетени, заяви той в Белица, където участва в празнична служба в обновения храм „Свети вмч. Георги“. Българските служби са имали оперативна информация за заловената с 23-ма мигранти линейка в пловдивското село Труд, все още няма информация какви обвинения ще бъдат повдигнати на трафикантите на мигранти. допълни министър Демерджиев. С особено внимание се наблюдават автомобилите със специален режим на движение, които се използват за транспортиране на мигрантите. Има немалко изоставени и дори нерегистрирани линейки, каза служебният министър.

Относно увеличения миграционен натиск на българо-турската граница и ограничаване на каналджийството на наша територия Демерджиев коментира, че сега на ден нашите граничари връщат по по около 500 човека. Заловените са с над 45% по-малко. Това означава, че на границата се пропускат по-малко хора, въпреки че опитите нарастват и то нарастват лавинообразно“, поясни Демерджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html