събота, 27 април 2024 г.

Росен Желязков: Няма логика от разговори при отказ на ПП-ДБ за участие на ГЕРБ в управлението

Снимка: БГНЕС

„Ние сме готови, ако те (ПП-ДБ – б. р.) заявят, че с техния мандат ние можем да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, тогава ние сме готови да не отиваме към предлагането на кабинет с първия мандат. Но, ако разговорът минава през това, че не искат изобщо ГЕРБ-СДС да участва в управлението, а само да ги подкрепяме, тогава политическият разговор започва да губи своята логика“, каза в ефира на бТВ председателят на Народното събрание (НС) и депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

„Ако „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заявят, че с техния мандат може да сформира мнозинство, ГЕРБ-СДС са готови да не отиват към предлагането на кабинет с първия мандат. След консултациите, искаме политическите ангажименти и политическата отговорност да бъдат насочени към целите на обществото, а не към политическите сили. Ако преследваме тяснопартийните си цели, тогава вкупом ще станем непотребни“, добави той.

Председателят на НС коментира и по какъв начин ще бъдат разпределени парламентарните комисии. В 48-ото Народно събрание комисиите бяха разпределени пропорционално, с оглед тежестта на всяка партия. „Ще спазим този принцип, така че да има справедливо представителство във всяка комисия“, добави Желязков. Той добави още, че ако 49-ото Народно събрание продължи да съществува, ще трябва да бъдат направени нови в промени в Изборния кодекс.

„С настоящия Изборен кодекс много трудно можем да направим местните избори и тогава съм сигурен, че ще направим по-добра система за гласуване, защото в нашите разговори с повечето политически сили имам разбирането, че трябва да променим модела и да въведем друг тип машини за гласуване, защото тези не могат да изпълнят основното си предназначение“, каза Желязков. По думите му необходими са машини, каквито се използват в САЩ, за машинно преброяване на бюлетините.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html