петък, 26 април 2024 г.

Френски министър се закани на търговците на дребно за скъпите храни

Бруно Льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер обеща да предприеме действия срещу търговците на дребно на хранителни стоки, ако те не поевтинят храните, след като цените им на едро вече са паднали, предаде Ройтерс.

„Ако (търговците) не направят това, то ние ще ги призовем във финансовото министерство, а, ако и това е недостатъчно – ще използваме всичките си правомощия, за да гарантираме, че големите промишлени компании ще прехвърлят този спад и върху крайните потребители“. Това заяви Брюно Льо Мер по време на посещение в компания в Северна Франция.

Поставено под натиск заради прокарването на непопулярната пенсионна реформа, правителството на президента Еманюел Макрон полага усилия да покаже, че се справя с всекидневните проблеми на хората като покачващите се цени на хранителните стоки.

В резултат на споразумението между търговците на дребно и доставчиците цените на хранителните стоки във Франция са скочили с рекордните 15,8 на сто през март спрямо предходната година, ограничавайки спада на общата инфлация в страната само до 6,6 на сто, която в противен случай би се понижила още заради по-ниските цени на енергията.

Повишението е факт, макар и глобалните цени на хранителните стоки да са намалели през март за 12-и пореден месец и са се понижили с 20,5% спрямо рекордния си максимум, година след руската инвазия в Украйна, според данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

„Не разбирам защо, когато цените скочат, компаниите веднага пристъпват към повишение, но, когато цената на пшеницата се понижи, са нужни три месеца, за да поевтинеят макаронените изделия. Това е неприемливо“, коментира Льо Мер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html