понеделник, 29 април 2024 г.

Акад. Денков: „Промяната“ и ДБ ще търсят подкрепа и от ГЕРБ при евентуален втори мандат

Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще търси подкрепа за втори мандат, ако се стигне до него, от всички, които са готови да следват договорената законодателна програма и подхода за промяна на България към развита европейска държава. Включително ще търсят и подкрепа от ГЕРБ-СДС. Това заяви в ефира на бТВ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Така той отговори на въпрос за вчерашния призив на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който чрез медиите поиска да знае от кого ПП-ДБ ще търси подкрепа за правителство, ако се стигне до връчването на втори мандат. Знам че ще бъде трудно, добави той. И напомни, че и преди е имало кабинет на малцинството. Готови сме да пробваме и този вариант, посочи Денков.

За да съществува един парламент и да работи, и ние да участваме в тази дейност, за да направим едно правителство и да участваме в него, трябва да сме сигурни, че ще прави това, което е необходимо за хората, обясни съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. Той подчерта, че участие в управлението не е самоцел. И обясни с пример – ако направим правителство с ГЕРБ и трябва да разпределяме „порции“ по начин, който за нас е неприемлив, какво правим. Важно е да кажем, че има политическа отговорност, в случая ние сме готови да я поемем, защото очакваме това правителство да свърши нещо полезно за България, увери Николай Денков.

Той потвърди, че „джентълменското споразумение“ с ГЕРБ не включва съвместно управление. От наша страна ще бъде спазвано, обеща Николай Денков. Той за пореден път потвърди позицията на втората политическа сила да не подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ и да не участва в коалиционно споразумение с тях. Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно, обясни Денков. В момента се опитваме да преместим България в правилната посока, в европейската посока, така че да създадем справедлива България и, който наруши законите, да получи своето възмездие, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html