понеделник, 29 април 2024 г.

Година затвор за британски фермер замърсил река в защитена зона

Нарушителят ще трябва да плати на съда 600 000 паунда и 650 000 за възстановяване на реката.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски фермер-милионер получи една година затвор за това, че е нарушил екологичното равновесие в участък от река в защитена зона. Той ще трябва да плати и солена глоба, съобщава БНР.

Джон Прайс е използвал багери и булдозери, за да разчисти и прегради уникален и защитен участък от реката Лъг в графство Херефордшър, което бе наречено от съда „екологичен вандализъм с индустиални размери“. Фермерът-милионер на практика е унищожил речното корито и бреговете на реката, довело до нарушаване на естествения хабитат на редки животни като видри, жерави и пъстърви, както и редки растителни видове. 68-годишният Прайс, чието богатство се изчислява на 25 милиона паунда твърди, че е направил това, за да задигне бреговете на реката, за да предпази намиращите се наоколо домове от наводнения.

Съдът постанови, че Прайс също трябва да плати съдебните разноски в размер на 600 000 пануда и още 650 000 за възстановяване на реката. Съдията коментира, че суровата присъда цели да послужи като предупреждение към всеки, който би посегнал произволно на природата.

Джон Прайс, който е фермер, произвеждащ картофи, говеждо месо и зърнени култури, се призна за виновен по седем от общо десет повдигнати обвинения от Агенцията по околната среда, свързани с „несъгласувани операции и причиняване на щети на обект от специален научен интерес“.

Освен това му е наложено наказание да не бъде директор за три години на управляваната от него фирма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html