неделя, 28 април 2024 г.

Течовете на данни от Пентагона към „Дискорд“ започнали още от февруари 2022 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Течовете на данни от Пентагона към гейбърската платформа „Дискорд“ започнали още от февруари 2022 г., съобщи „Ню Йорк таймс“, цитиран от агенциите.

Според изданието, военнослужещият от Националната гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра, заподозрян за изтичането на секретни документи, е публикувал поверителна информация по-дълго време и пред по-голяма чат аудитория, отколкото се предполагаше, като всичко е тръгнало малко след началото на руската инвазия в Украйна. Отбелязва се, че в публикациите си потребителят се е позовавал на данни от Агенцията за национална сигурност, ЦРУ и други разузнавателни служби на САЩ и е публикувал информация за руските и украинските жертви в конфликта, за дейността на руското разузнаване, както и за западната помощ за Украйна.

Ройтерс отбелязва, че в случая може да става дума за най-големия пробив в американската национална сигурност от 2010 г., когато на сайта „Уикилийкс“ се появиха над 700 000 документа, видеозаписи и дипломатически грами. Засега няма коментар от Пентагона на новото съобщение на „Ню Йорк таймс“.

Тейшейра е с повдигнати обвинения в непозволено придобиване на поверителни документи и материали, засягащи отбраната, и непозволено съхранение и предаване на информация за националната отбрана. Според правни експерти вероятно ще бъде подведен под отговорност за още престъпления.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html