вторник, 7 май 2024 г.

Румъния се отказа да спира вноса на зърно от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния се отказа да спира вноса на зърно от Украйна и ще изчака Европейската комисия да приложи мерки в помощ на земеделците от Централна и Източна Европа, заяви днес румънският земеделски министър Петре Дая, цитиран от Ройтерс, Аджерпрес, съобщи БТА.

Румъния и Украйна ще се консултират ежеседмично за очакваните обеми от зърно в опит да се ограничи вносът, каза още Петре Дая след среща в Букурещ с украинския си колега Микола Солски. „Солидарни сме с фермерите в Полша, Унгария, България и Словакия, но трябва да изготвяме правилата съвместно, да не влизаме в противоречие със съдебни решения“, заяви румънският земеделски министър след срещата с украинския си колега.

„В настоящия контекст правилата на нормалността, които познавахме до неотдавна, изчезнаха, а сега сме длъжни да изготвим нови правила, за да отговорим както на нуждите на украинските фермери, така и на румънските“, каза Петре Дая и отбеляза, че това е втората среща, която провежда с украинския си колега през последните дни.

Във връзка със забраната, въведена върху вноса на украинско зърно от страна на Полша, Унгария, Словакия и България, Петре Дая коментира, че правилата трябва да се изготвят съвместно, „защото става дума за единен пазар“ и „е много ясно, че търговската политика е прерогатив на Европейската комисия, защото става дума за единен пазар“. „Затова и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза много ясно, че решенията, взети от нашите колеги от тези страни, са незаконни“, посочи румънският земеделски министър.

Министърът на земеделието на Румъния припомни за сумата от 100 млн. евро, които Европейската комисия следва да отпусне като обезщетение за фермерите в петте засегнати държави (Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния). Той обърна внимание и на втората предложена насока за подкрепа от страна на ЕК, а именно – до 5 юни да бъде спрян вносът на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. „Комисията обяви, че ще анализира това искане при условие, че бъдат оттеглени едностранните решения, които взеха четирите страни“, каза Дая.

Петре Дая и Микола Солски обсъдиха темата и в сряда, но в онлайн формат, припомня Аджерпрес. Тогава румънският земеделски министър запозна украинския си колега с „изключително тежката“ ситуация на румънските фермери и го информира, че Букурещ ще засили митническите проверки на качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html