сряда, 1 май 2024 г.

Производителите на олио скочиха срещу спирането на вноса от Украйна, вещаят ръст на инфлацията

Спирането на вноса на слънчоглед от Украйна носи риск от поскъпване на олиото.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Производителите на олио в България скочиха срещу спирането на вноса от Украйна. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Българската стопанска камара (БСК). С политиката за спиране на вноса на зърно и др. продукти от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България, смятат от този бизнес.

По думите на председателя на БСК Добри Митрев, предприятията в маслопреработващата индустрия преработват 3,5 милиона тона слънчоглед годишно, а цялото производство на България за миналата стопанска година е 1 800 000, т.е. ние имаме възможност да внасяме. В годините назад България е внасяла слънчогледово семе за преработка и от Румъния, и от Молдова, и от Украйна. „Те изкупуват и българска продукция, стига да има кой да им я продаде, само че някои от производителите на тази продукция не си я продава на българския пазар“, подчерта той. „Това е продукт, който се преработва и отива най-вече за износ и носи добавена стойност, която си остава при нас. Ние трябва да си защитим родните зърнопроизводители – няма спор в това, но затова те трябваше да се срещнат предварително със заинтересованите страни и да потърсим вариант как да няма ощетени – и производители, и преработватели“, подчерта Митрев.

България неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път през 2022 г. влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България настоя националната позиция да се образува като се регистрират ползите на всички наранени браншове на стопанската система. „Преработвателната промишленост не може да обезпечи нужния слънчоглед единствено от българския пазар и идващите от това стопански последици са понижаване на генерирания Брутният вътрешен продукт от бранша, затваряне на предприятия, работа на понижен потенциал, понижаване на наетия личен състав“, прогнозира ръководителят на сдружението Яни Янев в известие, публикувано от Българската стопанска камара. „При използване на тези ограничаващи ограничения за по-дълъг интервал сме изложени на сериозен риск от прекъсване на производството и несъблюдение на търговски контракти, заради липса на суровина и неспособност за обмисляне в общоприетия за промишлеността 3-месечен интервал за обезпечаване на продукция“, разясни браншовикът.

Според него е допустимо обстановката да докара и до продължителен дефицит на слънчогледово олио за вътрешното ползване в резултат на невъзможността на производителите да работят при дефицит на слънчоглед и, надлежно – повишаване на цените за крайните консуматори, както и до нов растеж на инфлацията. Преработвателите на суровината предвиждат още, че възбраната за импорт ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби обичайни експортни пазари там.

От бранша посочват още, че допреди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработена продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт. Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има български експорт и за Азия – Индия, Китай и други страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html