петък, 3 май 2024 г.

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор

Снимка: БГНЕС

Съдът присъди общо 20 години затвор при първоначален строг режим на Георги Семерджиев за катастрофата на бул. „Черни връх“ и четири други престъпления.

Семерджиев е осъден на:

– 2 години и 6 месеца затвор и глоба от 1300 лв. за управление на автомобил след употребата на наркотични вещества (амфетамин и метамефатин) на 10 юни 2022 г. в София;

– 5 години затвор за представяне на фалшива шофьорска книжка пред полицейските органи на 10 юни 2022 г.;

– 11 месеца затвор за използвани фалшиви регистрационни номера на автомобила, който шофирал вечерта на 5 юли 2022 г.

– 3 години затвор и глоба от 7000 лв. за притежание на метафметамин на 5 юли 2022 г.;

– 16 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране на автомобил след употребата на наркотични вещества и неспазване на правилата за движение на 5 юли 2022 г. Бягството на Семерджиев от мястото на инцидента прави случая особено тежък, посочи съдията.

След изчитането на присъдата наблюдаващият прокурор каза, че няма да протестира, тъй като тя се доближава до поисканото от прокуратурата наказание.

Съдът уважи искове на близките на загиналите на обща стойност 700 000 лв., които Семерджиев трябва да изплати. Освен това той трябва да плати разноските по делото – 50 417.50 лв. за досъдебното производство, 4500 лв. на частните обвинители и 28 000 лв. на Софийския градски съд.

Делото ще отиде в Апелативния съд, тъй като подсъдимият не се признава за виновен по нито едно от престъпленията. Георги Семерджиев твърди, че не е шофирал автомобила в нощта на катастрофата, като адвокатът му също заяви пред съда, че това не е доказано.

По-рано днес прокуратурата поиска наказание от общо 22 години и половина затвор за Георги Семерджиев.

За шофиране след употреба на наркотици, използване на фалшива шофьорска книжка, причиняване на смърт на две млади жени при катастрофа и притежание на наркотици, както използване на фалшиви регистрационни номера, прокуратурата поиска максималното по закон наказание 15 години на Георги Семерджиев.

Прокуратурата иска наказанието да се изпълнява при първоначален строг режим и наказанието му да бъде допълнително увеличено с 1/2 поради особена високата обществена опасност както на подсъдимия, така и на извършените престъпления.

Разноските по делото на МВР са 37296 лева и прокуратурата поиска те да бъдат платени от Семерджиев.

Адвокатът на Семерджиев атакува тезата, че е доказано, че подзащитният му е управлявал мощния джип в момента на катастрофата. Той иска клиентът му да бъде оправдан за катастрофата, при която загинаха две млади момичета.

В последната си дума Семерджиев поиска да бъде оправдан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html