събота, 20 април 2024 г.

Хакери откраднаха личните данни на цял университет в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хакери атакуваха файловия сървър на Свободния университет в Република Кипър, съобщи информационният сайт „Филенюз“. Потърпевшите са хиляди.

Изтеклите лични данни, обикновени и чувствителни, са на настоящи и бивши студенти, преподаватели, партньори, членове на управителния съвет, административен персонал и учени, като все още не е ясен точният размер на изтеклите данни.

Данните са криптирани със софтуера „Рансъмуер“, предназначен да прави файловете неизползваеми до тяхното декриптиране. Според експерти има вероятност да са откраднати данни от 2010 г. насам.

През март група от хакери, известни с името „Медуза“, поиска откуп от 100 000 евро в криптовалута от Свободния университет в Кипър, за да не изтикат личните данни, с които разполагат. Властите не се поддадоха на заплахата и срокът за предаване на откупа изтече вчера. Отделът за информация и технологии на университета засече атака срещу файловия сървър, където се съхраняват и обработват различни данни.

Комисарят по защита на личните данни Елени Лоизиду Николаиду, поела случая на университета, поясни, че целта на хакерите е взимането на откуп, а не личните данни сами по себе си. Тя казва, че никога досега не е имало случай в подобен мащаб като в Свободния университет.

Към момента откраднатите данни съществуват само в „тъмната мрежа“ и е въпрос на дни да изтекат към различни уебсайтове, заяви Динос Пастос, експерт по въпроси с интернет сигурността. Той изрази мнение, че файловете са хакнати в рамките на няколко дни поради големия им обем.

Николаиду посочи, че и други държави преживяват такива кибератаки срещу своите университети, като има вероятност те да са координирани. Тя съобщи, че ще бъде проучено дали университетът е спазвал строги мерките за сигурност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html