петък, 3 май 2024 г.

Корнелия Нинова с остра критика към Радев на днешните консултации

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи критика при поведените днес консултации.

Президентът Румен Радев започна консултациите с БСП, с думите: „Неотложните задачи пред парламента са много. Първата е изграждане на консенсус около управленските приоритети и оттам търсене на устойчиво правителство. Не по-малка задача обаче е законодателната дейност. Има редица важни закони, които до голяма степен определят бъдещето на България и които чакат своето приемане“.

Всички искаме стабилно европейско бъдеще. Голямата задача пред парламента е приемането на бюджета, заяви Радев.

Той посочи, че би искал да чуе виждането на БСП по тези важни въпроси. Как изобщо виждате успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна ситуация и докъде бихте стигнали в компромисите.

За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Първият е борба с инфлацията и увеличаване на доходите. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият е съдебна реформа и четвъртият е усилията за приемане на България в Шенген. И четирите теми са възможни единствено през приемане на бюджет, защото имат финансово изражение. Така че каквото и да говорим по тези приоритети, основният е приемане на бюджета, посочи тя.

Нинова се обърна  и с критики към държавния глава.

Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Защото сега щяхме да имаме спокойствие. Тогава настоявахме за това, но това е минало. Сега на този въпрос има две решения – да се формира трайно мнозинство и редовно правителство, то да си определи приоритетите в него и да го изпълнява. Ако това не се случи, ние очакваме служебният кабинет да внесе бюджет, отбеляза социалистката.

Въпросът е какъв да е той. Стремежът за 3% дефицит, за да влезем само и само в еврозоната, за нас това не е решение – българските домакинства не са готови за еврозоната. Натискането на дефицит под 3% значи орязване на разходи. Последните години най-богатите държави в ЕС поддържат дефицит над 3%. ЕК облекчи Маастрихтските критерии и даде възможност на държавите да решават и да осъществяват държавна помощ. И редица държави надвишават този дефицит, за да спасят икономиките си и да помогнат на хората. Ние подкрепяме този подход, каза Нинова.

Тя подчерта, че партията ѝ ще подкрепи някои от законите по ПВУ, които срещат одобрението на ГЕРБ-СД и ПП-ДБ. Те обаче имат списък от заглавия, но по някои закони няма съдържание. Когато се стигне до детайлите, мнозинството, което се е обединило около заглавията, ще има различни мнения. Тези закони нямат никаква финансова обосновка, а тя трябва да се заложи в бюджета, обясни лидерът на БСП.

Тя категорично заяви, че „червените“ няма да подкрепят Закона за борба с домашното насилие заради текстовете за джендър идеологията при децата. И допълни, че в четвъртък социалистите са внесли същия закон с изчистени текстове.

Спорен може да бъде моментът защо служебното правителство не внесе бюджет в края миналата година. Но ако бюджетът беше внесен и претенциите за 10 млрд. лева допълнителни разходи, в момента бюджетният дефицит щеше да бъде много по-висок. Проблемът с бюджета е много сложен. От една страна трябва да се мисли за социалната защита, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната и недопускане на задълбаване в дългова спирала заяви президентът Радев.

Тя допълни, че ако някой от мандатоносителите покани БСП на разговори за правителство, социалистите ще организират бързо вътрешнопартийно допитване и ще се съобразят с резултатите от него.

Първостепенно е решаването на политическата криза. В момента отговорността е на първата политическа сила – пред ГЕРБ. Ще изчакаме да видим какво ще предложат и ще действаме спрямо принципите и според последователността, която винаги сме имали в последените Народни събрания, когато изпадахме в подобни ситуация, каза още Корнелия Нинова.

По-рано днес Радев прие представители на представители на ПГ на „Възраждане“ и на ПГ на ДПС.

Вчера държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първи при президента отидоха представители на ПГ на ГЕРБ-СДС и представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Конституцията на страната не предвижда срок, в който президентът трябва да връчи първите два проучвателни мандата за съставяне на правителство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html