сряда, 8 май 2024 г.

ВКС ще гледа искане за ново дело за убийството на студента Михаил Стоянов

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще разгледа днес искането на главния прокурор Иван Гешев за възобновяване на делото за убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов, съобщи БТА.

Случаят е от 2008 г., задържани и осъдени за престъплението са Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които по това време са ученици. Третият участник в инцидента стана свидетел по делото. Според разследващите основният мотив за убийството е хомофобски.

ВКС през 2018 г. постанови 10 години затвор за Александър и четири години и шест месеца за Радослав. Те трябва да заплатят солидарно 250 хил. лева обезщетение на близките.

Искането за възобновяване е въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова с/у България“, заведено от майката на жертвата. Според съда в Страсбург в случая с Михаил Стоянов българската държава е нарушила два члена от Европейската конвенция за правата на човека – правото на живот и забраната за дискриминация. Според съда българските власти не са реагирали по подходящ начин на хомофобските мотиви за смъртоносното нападение срещу Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html