вторник, 7 май 2024 г.

Президентът към ПП-ДБ: Важно е да се знае докъде може да стигнете с политическия компромис

Снимка: БГНЕС

Румен Радев прие на консултации представители на втората политическа сила в 49-ия парламент – коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Искам да ви поздравя със силния изборен резултат в сложния политически процес. Вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговор и общи действия с победителите от ГЕРБ. Затова е важно за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача в този парламент – съставяне на редовно правителство възможно най-скоро“, каза президентът.

Радев попита представителите на коалицията каква формула виждат, ако се стигне до втори мандат – търсене на широка подкрепа, правителство на малцинството или друго.

„Важна задача освен съставянето на правителство, е законодателната дейност, където вие като втора политическа сила с много малка разлика от първата, имате сериозна парламентарна тежест при определянето на дневния ред на НС. Виждаме, че от вчера и днес стават много внесените закони, всеки ден тяхната бройка расте, но какви са вашите намерения за приоритети, защото в спешен порядък трябва освен закон за държавен бюджет, да приемем и законите, които ще допринесат за нашата европейска интеграция – Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост“, посочи още държавният глава.

Радев попита „Продължаваме промяната – Демократична България“ кога според тях е подходящото време за връчване на първия мандат, а ако той не успее – на втория.

„Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са опоненти и имат различни виждания за това как трябва да се развива страната, коментира Василев, но уточни, че са успели да намерят работеща формула за парламента чрез приоритетите в законодателната програма.

„Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават, но има някои граници, които не могат да бъдат прекрачени. Тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ да работят заедно“, заяви той.

В парламента се постигна консолидация около един безспорен дневен ред, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„В тях фигурира дори заявка като изменение на Конституцията, защото ни е ясно, че пълноценна съдебна реформа само на законово ниво не може да се реализира“.

По думите му това, че президентът е отпуснал повече време между връчването на мандатите в предния парламент, е дало възможност на политическите сили да преминат през необходими за тях процеси.

„Тук не става дума за безпринципни компромиси, а за възможността да се свършат определени задачи и е ясно, че това е сложно в ситуация на поляризация (…) Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат“, добави Христо Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html