сряда, 8 май 2024 г.

Парламентът няма да работи утре заради Рамазан байрам

С 220 ласа „за“ парламентът създаде временна комисия, която трябва да изработи проект на правилник на новия парламент. В нея ще има 12 представители от всяка парламентарна група, а за председател беше избран депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.
Депутатите приеха и предложението на ДПС 21 април да е неработен ден, тъй като е първият ден на Рамазан Байрам. При гласуването от „Възраждане“ бяха „против“, а от „Продължаваме промяната – Демократична България“ се въздържаха.

Възраждане възразиха с мотива, че нито правилника на НС нито Кодекса на труда позволяват такова решение. Беше изтъкнато, че има възможност всеки депутат да подаде молба до председателя на парламента да отсъства.

„Според. чл. 13 ал. 4 от Конституцията, религията не се използва за политически цели. Създаваме прецедент, защото в нашия парламент, освен източноправославни и мюсюлмани има и представители на други религиозни деноминации“, коментира Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Гюнай Хюсеин от ДПС заяви, че искането не е в противоречие с Конституцията.

„Не виждам нищо политическо в това решение! Напротив, България винаги е била еталон за етническа толерантност“, възрази Хюсеин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html