вторник, 7 май 2024 г.

Костадин Костадинов за Априлското въстание: Дължим живота си на хиляди храбри българи

Снимка: БГНЕС

Нашият народ съществува заради това, че десет хиляди българи в онези кървави дни на април и май 1876 г. предпочетоха да умрат като свободни хора, а не да живеят като роби, каза в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов по повод 147-та годишнина от Априлското въстание.

Всеки един от нас в тази зала дължи живота си на няколко хиляди безумно храбри и жертвоготовни българи, които в далечната вече 1876 г. предпочетоха хиляда пъти по-добре да умрат като свободни хора, отколкото да живеят като роби, посочи Костадинов. Според него в годините постепенно сме превърнали отбелязването на Априлското въстание в една до голяма степен формалност.

През 1876 г. Априлското въстание увлича, според най-оптимистичните оценки, максимум десет хиляди човека – десет хиляди българи, които излизат на обречена жертвоготовна борба, коментира Костадинов. Той уточни, че е много обречена, защото то избухва на 20 април преждевременно заради предателство и хората, които са излезли на бунта, са знаели, че отиват на обречен бунт, но въпреки всичко са го направили с идеята, че повече не искат и няма как да търпят.

Благодарение на тяхната саможертва, на това, което се случва в онези кървави дни в края на април и началото на май, се задейства цяла поредица от исторически събития, в резултат на които ни има нас – съвременните българи, смята Костадинов. Нашият народ съществува заради това, че десет хиляди българи в онези кървави дни на април и май 1876 г. предпочетоха да умрат като свободни хора, а не да живеят като роби, каза още той.

Костадинов отбеляза и Гюргевския комитет.

По думите му 20 април е денят на пробуждането и жертвоготовността на българския народ, денят, в който сме доказали, че имаме право да живеем и да бъдем свободни.

Според него днес не трябва да забравяме, че ако отечеството е построено на костите на хора, които са жертвали живота си, за да ни има нас, които са умрели, за да живее България, дали ще я има България за в бъдеще зависи от съвременните българи. Той добави, че от нас не се иска да умираме за Родината, иска се да отделяме от свободното си време, да бъдем честни и почтени в обществения живот, да спазваме своите обещания, да казваме това, което мислим, да правим това, което казваме. По думите на Костадинов България ще бъде такава, каквато я построим ние.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html