вторник, 7 май 2024 г.

20-годишен връх в дефицита на ориз в света

Оризът е основна храна на 3,5 млрд. души по света.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дефицитът на ориз в света в момента е достигнал най-високо си ниво от 20 години, констатират от Fitch Solutions, съобщава CNBC.

От Китай през САЩ до Европейския съюз производството на ориз намалява, което повишава цените за повече от 3,5 милиарда души по целия свят, особено в Азиатско-тихоокеанския регион, който консумира 90 на сто от световния ориз.

Цените му се очаква да останат около настоящите върхове до 2024 г., се посочва в доклад на Fitch Solutions Country Risk&Industry Research. Световният дефицит за 2022/2023 г. ще бъде 8,7 млн. т, се прогнозира документа. Това ще отбележи най-големия световен дефицит на ориз от 2003/2004 г., когато световните пазари генерираха дефицит от 18,6 милиона т.

Недостигът е в резултат от една страна на продължаващата война в Украйна, тъй като оризът стана все по-привлекателна алтернатива след скока в цените на други основни зърнени храни, а от друга – на лошото време в икономики, произвеждащи ориз като Китай и Пакистан. Според експерти забраната на Индия за износ на натрошен ориз през септември се явява „основен двигател на цените“.

По-ниското производство на ориз на годишна база в други страни като САЩ и ЕС също е допринесло за дефицита, смятат от Rabobank.

Все пак Fitch Solutions изчислява, че световният пазар на ориз ще се върне към „почти балансирана позиция през 2023/24 г.“, а цените могат да паднат с почти 10 на сто.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html