вторник, 7 май 2024 г.

Нинова: ГЕРБ и ПП-ДБ си направиха коалиция на джентълмените с една ръка

Снимка: БГНЕС

Днес продължава първото заседание на НС след седмица почивка. Двете най-големи формации в парламента ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са се разбрали Росен Желязков от ГЕРБ-СДС да бъде избран за председател на 49-ото Народно събрание.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяи, че „изборът на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси и в началото договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие че парламентът работи повече от три месеца, защото това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство“, посочи тя.

След обявяването на номинацията на Росен Желязков от ПП „Възраждане“ заявиха, че няма да подкрепят номинацията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

„Важен момент, за да може да стартира работата на Народното събрание. Чухме вносителите, че решението за ротационен принцип не може да бъде взето от НС, защото е противоконституционно, Интересно защо е три месеца и с какво е обвързан този срок. Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар върху авторитета на Народното събрание. Сложността не означава да заобикаляте Конституцията, за да наместите интересите си. Чия е тази програма? Част от тези закони са предложени от служебния кабинет, част от тях са от кабинета на Кирил Петков – недовършени“.

Корнелия Нинова приложи цитати от предишното Народно събрание, в които и от ГЕРБ и от ПП заявяват, че по-скоро биха си отрязали ръцете, отколкото да подкрепят предложения на опонентите си.

„Зад тази законодателна програма застава коалицията на джентълмените с една ръка. Колеги, изчислили ли сте финансовия аспект на тази законодателна програма? Не знаете колко струва тази законодателна програма? Как заставате зад нея без бюджет?“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html