петък, 26 април 2024 г.

Кабинетът забрани вноса на зърно от Украйна, но чака зелена светлина от Еврокомисията

Министерският съвет прие решение за временна забрана за внос на зърнени култури от Украйна. Имаме продукция за няколко милиарда и ако не вземем мерки, няма да можем да я пласираме. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на брифинг в Министерския съвет. Решението влиза в 24 април до 30 юни.
Още сутринта, преди заседанието на кабинета, премиерът Гълъб Донев обяви, че ще се стигне до подобно решение.
Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

„България ще чака зелена светлина от ЕК за това решение. „Надяваме се това да даде глас за искане на решение от ЕК на проблема. Когато една държава има проблеми, целият ЕС, има проблеми“, обясни земеделският министър Гечев.
Той изрично уточни, че забраната не се отнася до т.нар. коридори на солидарност, тоест това няма да засегне транзитът на зърно през България до трети страни.
Икономическият министър Никола Стоянов посочи, че това е една крайна мярка, но последва Полша, Унгария и Словакия. „Подкрепата ни за Украйна продължава, диалогът с ЕК продължава ежедневно, днес отново ще има среща. Има сериозно разбиране колко важен проблем е това за нас. Земеделието е голяма част от икономиката, 16% от заетите е в селскостопанския сектор. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по някакъв начин“, коментира още Никола Стоянов и също повтори, че транзитът през страната ще продължи.
„Очакваме обаче трайно решение от ЕК да се гарантира, че това са коридори за солидарност и коридори за транзит, а не нещо друго“, изтъкна още икономическият министър.
Земеделският министър увери, че няма условия за повишаване на цените, пазарът така или иначе е пренаситен, а предстои и жътва.
„Искаме общоевропейско решение преди 30 юни. Надяваме се пазарът да реагира, засега имаме разбиране със земеделските производители без вдигане на цените. Разликата между миналата година е, че имаме много по-големи количества зърно“, каза още Гечев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html