вторник, 7 май 2024 г.

В Естония се провежда най-мащабното учение на НАТО в областта на киберсигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Естония започна най-мащабното учение на НАТО в областта на киберсигурността, съобщи ДПА. То ще продължи четири дни и в него ще участват представители на редица членове от НАТО, както и партньорски държави.

Екипи от 38 държави ще защитават компютърни системи от атаки в реално време и ще отработват вземане на тактически и стратегически решения в критични ситуации, съобщиха от Центъра за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана в естонската столица Талин.

Очаква се броят на участници да надхвърли 3000 души.

„Кибервойната може да не е толкова видима, колкото активните военни действия, но тя е изцяло интегрирана в тях“, заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур, визирайки войната на Русия срещу Украйна. Случилото се през изминалата година показва колко е важна силната киберзащита, добави той.

Този вид учения се провеждат ежегодно от 2010 г. насам, отбелязва ДПА.

От 2008 г. в Естония е разположен Центърът за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана , който е своеобразен мозъчен тръст извън командната структура на алианса. Центърът е създаден през 2007 г. след мощна кибератака срещу Естония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html