вторник, 7 май 2024 г.

Крум Зарков: Трябва да направим така, че навън да се случва това, което пише вътре в законите

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков коментира, че съдебната реформа е да се направи така, че навън да се случва това, което пише вътре в законите. „За целта е необходима институционална, законова и идеологически-идейна реформа, в това число при нас, юристите“, добави министърът по време на Тържествено събрание по случай Деня на конституцията и професионален празник на българските юристи и на съдебните служители.

По думите на Зарков многото документи, доклади, стратегии, проекти и конституционни промени не са донесли необходимата съдебна реформа, защото не са се реализирали, по думите му те отново са на дневен ред, защото не са произвели ефекти, останали са на хартия.

Министърът призова юристите да са съпричастни към процеса на съдебна реформа, като посочи, че техният глас би допринесъл за правилния резултат. „Предлагам, и затова ще работя, да чуем както нашите колеги, така и нашите съграждани, и да им бъдем от полза“, добави Зарков.

Събитието е организирано от Съюза на юристите в България съвместно с Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите, Нотариалната камара на България.

На тържественото събрание присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Конституционния съд Павлина Панова, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, висши магистрати, представители на съсловни организации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html