сряда, 8 май 2024 г.

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

Снимка: БНР

Благодатният огън, измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III, слезе в параклиса в центъра на църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим, съобщи БНР.

Около 15 представители на различни православни страни и общности по света бяха в катедралата. В специални, защитени съдове, подобни на фенери, те отнесоха Благодатния огън към своите държави. Поне двойно повече скаутски отряди на християнските православни общини в Израел и съседни страни също имаха задачата да отнесат огъня до църквите, където се чете вечерня, в края на която на миряните също ще могат да запалят свещите си и да ги отнесат вкъщи.

В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Поради мерки за сигурност тази година в катедралата на Божи гроб поклонниците бяха около една четвърт от обичайните. Според инженери, там най-безопасно могат да присъстват 2400 души. Катедралата няма авариен изход, а портата към нея е само една. Беше позволено на още 1500 поклонници да влязат в двора или да се качат на покрива, откъдето може да се наблюдава непосредствено церемонията.

Гръцката патриаршия заяви, че церемонията се е провеждала непрекъснато поне от 328 г. след Христа и че „Църквата винаги се е справяла безпроблемно с пет пъти повече поклонници от одобрените от полицията“. Президентът на „Националната християнска коалиция в Светите земи“ и член на Фатах Димитрий Делиани заяви, че „единственият проблем за безопасността е насилието на полицаите на контролно-пропускателните пунктове около църквата“.

Наред с хоругвите, много от поклонниците, които не успяха да попаднат в катедралата, носеха протестни плакати. Според говорителя на полицията полковник Михаил Зилберман след двата атентата в навечерието на празниците на трите религии и поне 10 предотвратени актове на тероризъм, мерките за сигурност са били неизбежни“.

Въпреки недоволството, снимки от камерите на катедралата показват, че е била пълна до краен предел. Всяка година има десетки хиляди души, които не успяват да влязат и да видят чудото с очите си и са недоволни.

Българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, е планирано тази година първа да вземе Благодатния огън. Очаква се духовниците да пристигнат на летище София между 19.00 и 20.00 часа. Десетки свещеници ще чакат да вземат огъня още на летището и да го занесат в епархиите си.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на синодалната палата в София. Към 23:40 ч фенерът ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, където архиерейските ритуали ще бъдат отслужени в присъствието на Патриарх Неофит, а на празничното богослужение ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html