вторник, 7 май 2024 г.

Днес продължава първото заседание на парламента

Снимка: БГНЕС

Първото заседание на Народното събрание продължава и днес, след като не бе избран председател при вчерашното стартиране на работата на 49-ия парламент, съобщи БНР.

За да започне законодателната работа на НС, депутатите трябва първо да изберат ръководство. Кандидатурата на Росен Желязков бе подкрепена от ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“. Петър Петров беше подкрепен само от групата на „Възраждане“.

От „Продължаване промяната“ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, който да се редуват на ротационен принцип. „Знаем, че това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация“, каза Асен Василеив. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напомни, че председателят се избира от първата политическа сила. „Има парламентарна практика. Първият получава парламентарния председател“, каза той, но забрави да си спомни, че в края на мандата на правителството на Кирил Петков председателят Никола Минчев, от „Продължаваме промяната“, която тогава беше първа политическа сила бе сменен с Вежди Рашидов и тогава не се изтъкваше подобен аргумент.

След срещата в късния следобед между ГЕРБ и Продължава промяната отново не се стигна до решение. Десислава Атанасова коментира каза, че отново щяло да има среща, излъчване на контактна група, да кажем, която да подреди важните за първите две по големина коалиции приоритети. Вероятно това ще стане днес.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html