четвъртък, 2 май 2024 г.

Роберта Мецола: Преговорите за влизане на Украйна в ЕС тръгват до края на 2023 г.

Роберта Мецола
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за влизане на Украйна в ЕС да тръгнат до края на 2023 г. Такава надежда изрази председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Заседанието на първата смесена комисия между Европарламента и Върховната Рада, което се проведе по видеоконферентна връзка.

„Бъдете уверени, че винаги ще намерите приятел и съюзник в лицето на Европейския парламент. Ресурсите на всички наши институции ще бъдат на ваше разположение. Разбира се, ние сме наясно, че процесът няма да е лек. Като представители на народа, вие имате ролята и отговорността да обясните на украинските граждани необходимостта от реформите, които често имат далечни цели и са болезнени, дори повече във време на война“, каза тя по време на съвместното заседание. „Разбираме, че процесът не е лесен и ще изисква мъчителни действия, каза от Киев председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Винаги помним нашите ценности и цели, които ни сочат път към Европа. Нашият избор е окончателен. Нито руските войници, нито техните танкове или ракети ще ни спрат“, подчерта той.

Стефанчук припомни, че още миналата година, броени дни след началото на войната, молбата да присъединяване на Украйна към ЕС е подписана от президента Володимир Зеленски, премиера Денис Шмигал и от него самия, а през юни страната е получила статут на кандидат-член. „Властите в Украйна работят, за да може преговорите да започнат още тази година“, подчерта той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html