неделя, 28 април 2024 г.

Одобрени са 5 млн. лева за изграждане и ремонти на детски градини и училища в страната

Снимка: Министерство на образованието и науката

Одобрени са 4 973 370 лв. за изпълнение на проекти по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за 2020-2022 г., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

С отпуснатите средства ще се финансират 17 общини, които имат одобрени проекти по програмата и са предоставили документи за извършени плащания. Това са общините Сандански, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Ловеч, Пазарджик, Перник, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Костинброд, Своге, Казанлък, Търговище и Хасково.

Целта на програмата е да се подобри материалната база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Тя е насочена също към изграждане на нови сгради, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, градини и училища. По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места в тях и ще има възможност за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили четиригодишна възраст. Програмата ще помогне и за преминаването към едносменен режим на учебния ден, уточняват от МОН.

Антени.инфо припомня, че на 15 март тази година правителството одобри допълнителни 10 658 443 лв. по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за 2020-2022 г. Със средствата ще бъдат разплатени дейности за изпълнение на 35 проекта.

Тогава с тези допълнителни средства беше предвидено, че ще продължат дейностите по одобрените проекти в 28 общини: Гоце Делчев, Гърмен, Сандански, Петрич, Айтос, Бургас, Аксаково, Варна, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Крумовград, Ловеч, Вършец, Радомир, Асеновград, Пловдив, Родопи, Котел, Твърдица, Ботевград, Костинброд, Самоков, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Свиленград и Ямбол. Средства получи и Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ в Стара Загора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html