сряда, 8 май 2024 г.

Корнелия Нинова: Необходими са работещ парламент и редовно правителство

Снимка: БГНЕС

„Ние се намираме в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е тук, в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на 49-ото Народно събрание.

Нинова очерта 5 задачи, сред коитона първо място посочи приемане на бюджет за 2023 г., който да бъде „социален, без увеличение на данъците и без риск за финансовата стабилност“.

„Г-н президент, направихте голяма грешка, като отказахте миналата година да внесете бюджет за 2023 г., заяви Нинова. Сега ще Ви се наложи да чуете г-н Борисов, който казва: „Или ме подкрепяте за редовно правителство, или няма бюджет“, коментира тя. Ако няма редовно правителство, остава вашето, но без пари“, обърна се към държавния глава лидерът на БСП.

За коалиция „БСП за България“ е важно винималната работна заплата да стане 50% от средната още от средата на тази година, да има данъчни облекчения за младите семейства, да се подкрепят малкия и средния бизнес, както и общините.

Вторият приоритет на БСП са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Според Нинова „закъсняваме фатално и побългарихме и този процес“, като са били предлагани „лобистки закони в частен интерес, които нямат нищо общо с плана“.

Третата задача според лидера на БСП е борбата с корупцията и съдебната реформа.

Четвърти приоритет за БСП е Шенген, а петият важен въпрос е въпросът за войната и мира, подчерта Корнелия Нинова, като припомни, че са за неутралитет и срещу военната подкрепа за Украйна. Според Нинова на държавата са й необходими „работещ парламент и редовно правителство“, като „отговорността е на първия – на ГЕРБ“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html