събота, 27 април 2024 г.

Кирил Петков: Време е всеки българин да заживее нормален европейски живот

Снимка: БГНЕС

В първото си изказване от трибуната на 49-тото народно събрание съпредседателят на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков заяви, че е време всеки българин да заживее достоен европейски живот. „Отговорно заявявам, че е крайно време българският парламент да заработи и да решаваме реалните програми със законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети за страната“, добави той.

Петков представи няколко основни приоритета, без които европейското бъдеще на България ще е немислимо. На първо място той постави развитие на българското земеделие, като по този начин се осигури възможност на нашата трапеза да има по-евтина и по-качествена храна. „Не е нормално да внасяме 70% от месото и голяма част от другите храни. Време е да подпомогнем реално малките и средните ферми“, каза Петков.

Премиерът на последното редовно правителство припомни и факта, че в много райони на страната транспортната инфраструктура е в окаяно състояние. „Време е да се започне да се строи , да се решат проблемите с незаконните строежи, да има прозрачни процедури без корупция и истински последващ контрол“, каза той от трибуната на новоизбраното народно събрание.

„Време е да влезем в Шенген, защото едно разделяне от Румъния ще доведе по-голяма изолация на нашата страна в ЕС и ще е пагубно за България. За това обаче трябва реформа на службите за сигурност, приемане на механизма за разследване на главния прокурор. За да влезем заедно с Румъния, европейските ни партньори трябва да ни имат доверие. То се гради на базата на спазени обещания, реален контрол на „Капитана Андреево, работещи служби и прокуратура“, категоричен бе Петков и добави, че цялото българско общество подкрепя борбата с корупцията.

Вече сме изостанали с приемането на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Цялото българско общество желае да скъса с корупцията. Крайно време е да приемем закона за антикорупционната комисия, така както се изисква по Плана. Само по този начин всеки държавен служител, който продължава да вижда обществените пари като негови лични ще може са понесе своята отговорност. Време е да стане ясно, че всички са равни пред закона“, Добави Петков

Трябва да имаме бюджет с 3% и социална програма за намаляване на неравенството в българското общество. Бюджетът трябва да отразява ясно общественият приоритет за повишаване на качеството на образованието. Ще предложим да се продължи политиката на по-високи заплати на учителите. Ще работим всеки българин да има достъп до качествено медицинско обслужване. Можем да спрем загубата на талантливите лекари и медицински сестри в чужбина с достойно заплащане. Всичко това може да бъде достигнато без да увеличаваме данъците, без извънредни плащания, като спрем корупционните течове и възстановим добрата събираемост на данъците. Важно е да не вдигаме данъците, защото приходната част на бюджета зависи от успеха на българските компании, които създават добавена стойност в икономиката. Трябва да се помогне на бизнес чрез намаляване на административните процедури, конкурентни цени на енергията и да се създаде предвидима конкурентна среда без корупция. Ние като коалиция ще предложим законодателни инициативи, които да улеснят българския бизнес и стартиращите компании, включително и чрез изменения на Търговския закон“, добави експремиерът.

Според него е време да се приеме и законът за домашното насилие и припомни, че предишният парламент не е защитил жертвите. По думите му, на пострадалите от домашното насилие се увеличават всеки ден. Петков се обяви и за промяна на Закона за черноморското крайбрежие, която също не е била приета от предишното народно събрание, целяща спиране на бетонирането на брега. „Българската природа е ресурс, който веднъж унищожен не може да бъде възстановен“, подчерта той.

Кирил Петков се обяви и за влизане на страната в еврозоната като подчерта, че присъединяването на Хърватия не е довело до голямо поскъпване. Според него само с въвеждането на еврото спестяванията на българите ще бъдат защитени и те няма да се страхуват от евентуална промяна на курса лева към единната валута. Той припомни, че сега, както и при фалита на КТБ, няма цялостен европейски надзор над българските банки. Петков подчерта, че с валутния борд вземането на решения вече не е в ръцете на България, а влизането ни в еврозоната ще промени това положение. „Еврозоната ще ни донесе по-ниски лихви по кредите, по-добър надзор над банковата система и по-ниски разходи за превалутиране“ , каза още той и припомни, че еврото е българска валута, защото на всяка банкнота има надписи и на български.

По думите на Петков, при успех на първи мандатоносител да сформира кабинет, то коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще подкрепим приемането на тези приоритети. „С цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск, срещу всяко несправедливо решение, срещу всяка подмяна на интересите на българските граждани“, каза той и добави, че при неуспех на съставяне на правителство с първия мандат, то коалицията ще предложи кабинет с тези приоритети. „Време е България да направи така нужните крачки напред. Време е да спрем политическата риторика и да започнем да решаваме реалните проблеми на българите“, каза в заключение Кирил Петков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html