вторник, 7 май 2024 г.

Джо Байдън и Риши Сунак разговаряха 30 минути в Белфаст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Белфаст при изключително засилени мерки за сигурност британският премиер Риши Сунак се срещна с американския президент Джо Байдън в Grand Central Hotel. Байдън е на 4-дневно посещение на остров Ирландия, което включва отбелязването на 25-тата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък, съобщава БНР.

След като кацна късно снощи, Джо Байдън на практика ще прекара твърде малко време в Северна Ирландия преди да замине тази вечер за Дъблин в Република Ирландия.

Риши Сунак получи само 30 минути за двустранна среща на чай в хотела, където бе отседнал американският президент. Двамата са обсъдили бъдещите американски инвестиции в Северна Ирландия и съвместните усилия в подкрепа на украинския народ. Байдън и Сунак не дадоха съвместна пресконференция.

Междувременно се наложи Белият дом да опровергава съобщения в британски медии, че Байдън не обича Великобритания и че е антибритански настроен. Изтъкнато бе, че това изобщо не е вярно и че на практика Байдън вече лично се среща за трети път със Сунак.

По-късно Джо Байдън се срещна набързо с лидерите на петте основни политически партии в Северна Ирландия, като на въпрос какво ще им каже за да бъде подновена подялбата на властта в провинцията, той отговори: „Не съм тук да казвам, а да слушам“.

След това Джо Байдън произнесе реч за бъдещето на Северна Ирландия, отдавайки заслуженото на споразумението от Разпети петък от 10 април 1998 г. като положена основа, в новооткрито крило на Ълстърския университет в Белфаст пред студенти, предприемачи и отбрана аудитория.

Както отбелязаха политически наблюдатели, Джо Байдън е в Белфаст „по-скоро с морков, отколкото с тояга“, надявайки се да насърчи подновяването на работата на правителството и парламента с обещания за по-големи икономически инвестиции и пълна подкрепа от Америка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html