вторник, 7 май 2024 г.

Акад. Николай Денков: Основният приоритет на новото НС е приемането на бюджета

Снимка: БГНЕС

Акад. Николай Денков, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви в ефира на БНТ, че основен приоритет на новосформирания парламент е приемането на бюджета за 2023 г.

Той припомни, че преди разпускането на предишното народно събрание е била изпусната тази възможност, въпреки предупрежденията на Асен Василев, за рисковете, които ще възникнат по-късно през тази година. Акад. Денков поясни, че няма значение кой ще внесе проектобюджета, дали сегашният служебен кабинет или новосформирано редовно правителство. „Освен това сред главните приоритети са и законите свързани с Плана за Възстановяване и устойчивост, влизането в еврозоната и Шенген. Това, според декларациите им, са и приоритети на други 2 големи парламентарни сили и мястото за приемането им е тук в народното събрание“, каза още акад. Денков.

Относно неуспешния първи поти за избор на председател на парламента, акад. Денков каза, че е грижа на групата с най-много депутати да си осигури мнозинство. Той опроверга, че ще има коалиционно управление с на „ПП-ДБ“ и ГЕРБ, но политиците трябва да се съобразят с очакванията на хората за стабилно управление. По думите му, обаче ще има разговори с ГЕРБ за реализация на приоритетите на парламентарно ниво. „В момента инициативата е изцяло в ГЕРБ и ние, както и другите политически сили, изчакваме да видим какъв ще бъде техният подход“, подчерта Денков и добави, че и други ръководители на парламентарни групи са споделели, че с тях не е говорено. Академикът, че няма как да се получат нещата от времето, когато в предишен парламент през лятото на 2021 г. ИТН е била първа сила с 60 и няколко мандата и направо е предложила състав на кабинет за гласуване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html