петък, 3 май 2024 г.

Украйна възобнови износа на електроенергия за Европа

Украйна е възобновила износа на електроенергия за Европа, след като той беше преустановен през октомври, когато Русия започна да нанася редовни ракетни и безпилотни нападения срещу жизненоважна енергийна инфраструктура, заяви късно вчера министърът на енергетиката на Украйна, Герман Галушченко, цитиран от Ройтерс.

Ударите доведоха до мащабни прекъсвания на електрозахранването за цивилното население и промишлеността, което принуди аварийните екипи да работят извънредно, за да възстановят мрежата.

„Възобновихме износа“, заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко, като увери, че „Русия не успя да унищожи енергийната ни система“.

Енергийният министър посочи, че доставките на електроенергия за местното население остава приоритет, като добави, че се надява нивата на износа да достигнат миналогодишните. „Планираме и ще водим преговори за увеличаване, защото днешните резерви в системата ни позволяват да направим това“, каза още той.

През юни 2022 г. Украйна, която изнасяше електроенергия за Молдова, Унгария, Словакия и Полша, заяви, че се надява до края на годината да получи 1,5 млрд. евро (1,64 млрд. долара) от износ на електроенергия за ЕС, предаде БТА.

„В момента има планове за увеличаване на трансграничния трафик между Украйна и Полша, което ще засили износа“, каза Галушченко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html