понеделник, 29 април 2024 г.

Лена Бориславова все пак ще стане депутат, поне за ден

Николай Коцев

ЦИК няма да разглежда на днешното си заседание заявката на Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, че не желае да е дупутат в 49-ото Народно събрание.

Като първа точка днес членовете на ЦИК трябваше да вземат решение, с което да обявят Петър Георгиев Петров за народен представител в 24-ти МИР в София. Именно той трябваше да заеме мястото на отказалата се по-рано Лена Бориславова. Подобна точка обаче не бе включена в дневния ред и Бориславова, ще, не ще, трябва да е депутат поне за ден.

Това стана повод за нескрита ирония от страна на ГЕРБ.

Депутатът Георг Георгиев, който е и младежки председател на партията на Бойко Борисов, коментира злободневната тема във Фейсбук.

„Лена, никой не е над закона, макар да Ви е навик да нарушавате основния закон. Списъкът с избраните народни представители е обнародван в Държавен вестник и Вие сте избрана, считано от датата на провеждането на изборите, тоест 02.04. В случай, че не желаете да сте народен представител е необходимо да подадете оставка пред Народното събрание, която то да гласува. /Чл. 72, ал. 1 от Конституцията. Така че, утре в 10 часа, дали с Киро, или с Миро, трябва да пристигнете в НС за полагане на клетва и подаване на оставка“, написа Георг Георгиев в социалната мрежа. Цитираме го без редакторска намеса.

Според наш източник от НС, от ГЕРБ обмислят малка шега с Бориславова, а именно, при гласуването на оставката й да гласуват „против“, „въздържал се“, или просто да излязат от пленарна зала. Това обаче може и да са само злободневни вицове в ПГ на ГЕРБ-СДС и до такъв сценарий изобщо да не се стигне. Според друг кулоарен слух, Лена ще бъде принудена да обяви мотивите си и от парламентарната трибуна, преди да бъде освободена. „Ако не искаше да е депутат, да не се беше кандидатирала. Сега да обясни мотивите си пред Народното събрание“, категоричен бе източникът ни.

Според друга хипотеза, младата депутатка от ПП-ДБ просто иска да избегне шумотевицата около себе си. Тя стана обект на медийни атаки през последните няколко месеца, а сценаристите на Слави дори й посветиха неприлична песен, заради която тя заведе дело на шоумена.

Самата Бориславова обаче може да реши изобщо да не идва на първата учредителна сесия на парламента. При върлуващите неприятни вируси в страната в момента, няма да е трудно да си намери извинително основание.

Предстои да видим.

Припомняме, Лена Бориславова се отказа по-рано днес от депутатското си място, а мотивите й бяха, че иска да работи за местните избори наесен в „родната София“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html